Ada Ciganlija-Umka-Rucka-Mala Moštanica-Ada Ciganlija

Obrenovački drum je za beogradske bicikliste zasigurno najomljijenija destinacija. Najveći broj vožnji kreče sa Ade, pa Obrenovačkim dalje, zavisi ko gde voli da ide, a Ada je rezervisana i za druženja posle vožnji. 

Kad dođete u Umku iz pravca Ade, možete nastaviti pravo kao Ubu, ili skrenuti levo i krenuti pravcem Avale. U brdima koje se spuštaju do Save postoji solidna putna mreža koja daje dosta kombinacija vožnji, a u 2018. godini je dodata još jedna: put kroz selo Rucku, koji povezuje Umku i Malu Moštanicu i daje opciju za jedan sasvim lep krug od 41,3 km!

Početak

Kreće se sa Ade i pored Save vozi ka Umci. Sve do Umke put je skroz ravan, saobraćaj je umeren i asfalt dobar. Vikendom ili radnim danima popodne ćete vrlo verovatno naići na grupe biciklista, pa eto šanse i za društvo ako ste na vožnju krenuli sami. Ulazi se u Umku, prolazi semafor i kod table Rucka skreće se levo, uzbrdo. 

Kroz Rucku

Čim se skrene sa glavnog puta, kreće brdo dugačko 3,3 km, prosečnog nagiba 4%.

Ovo brdo ne bi trebalo da padne teško čak ni slabo utreniranim biciklistima, tako da ga se ne treba plašiti i treba odabrati prenos brzina koji daje dosta obrtaja. Prolazite kroz Rucku i stižete na proplanak sa kojeg vidite Avalu (levo) i Posavinu (desno). 

Avala u daljini
Avala u daljini

Valovitim putem se nastavlja dalje ka Velikoj Moštanici. Iako mapa pokazuje jednu deonicu između Rucke i Male Moštanice kao neasfaltiranu, ona je asfaltirana. Po dolasku na raskrsnicu preseka dva pravca, skreće se desno i spušta ka Umci, nazad na Obrenovački drum. Raskrsnicu vidite dole na fotografiji. Obratite pažnju, jer nije obeležena. 

Skretanje u Maloj Mostanici gde se ide desno
Skretanje u Maloj Mostanici gde se ide desno

Na deonici do uključenja na Obrenovački drum, treba biti oprezan iz nekoliko razloga. Na prvom mestu, asfaltna podloga nije idealna i volan treba držati čvrsto; prolazi se kroz lepu šumu i prelamanje senki ponekad otežava preglednost puta; pri kraju nizbrdice se nailazi na nekoliko oštrih krivina; uključenje na Obrenovački drum je donekle nepregledno. Sve ovo upućuje na to da vozač treba da bude oprezan. 

Spust iz Male Moštanice
Spust iz Male Moštanice

Povratak

Po uključenju na Obrenovački drum, put vodi kroz Umku i dalje ka Adi, istim putem kojim ste došli. Treba biti oprezan jer je ova deonica po pravilu visoko frekventna po pitanju sabraćaja, pogotovu deo kroz Umku. Izlazi se iz Umke i brzo skreće levo na stari Obrenočki drum. Uživajte u vožnji pored Save i osveženju na Adi!

Mapa (link)    
# KM od početka KM do kraja Znak Komentar
 1.  0  41,3 Start  Početak staze (policijski centar Makiš)
 2.  8,9  32,4  Skretanje posle mosta na Ostružnici
 3.  15,2  26,1  Skretanje desno ka Umci
 4. 16,2  25,1  Skretanje levo ka Ruckoj
 5.  21  20,3  → Ρ  Skretanje desno ka Umci, prodavnica
 6.  24,1  17,2  → Skretanje desno ka Umci
15. 26,5  14,8 Skretanje levo na stari Obrenovački drum
16. 32,5  8,8 Skretanje levo kod Ostružničkog mosta
17. 41,3 0 Cilj Kraj staze (policijski centar Makiš)