Mitrovac-Kaluđerske Bare-Bajina Bašta-Perućac-Mitrovac

Biciklom na Taru preko Perućca

Biciklom se na Taru možete popeti iz nekoliko pravaca, a najuzbuljiviji je onaj preko Perućca. Bio sam lociran na Tari nekoliko dana, pa sam odlučio da pređem i predstavim taj uspon, tako što ću napraviti krug Mitrovac-Kaluđerske Bare-Bajina Bašta-Perućac-Mitrovac. To je teška brdska staza srednje dužine koja obilazi skoro celu zapadnu stranu planine Tare, a zasigurno pruža pogled na sve ono najlepše što Tara ima-gustu četinarsku šumu, livade kao naslikane i najbolji pogled na reku Drinu i jezero Perućac.

Polazak iz Mitrovca

Vožnju započinjemo iz centra Mitrovca na Tari. Tu se nalazi dobro snabdevena prodavnica i preporuka je da se za ovu vožnju unapred spreme piće i hrana. Od centra Mitrovca krećemo ka Kaluđerskim barama tj. ka magistrali Bajina Bašta-Kremna i hotelu Omorici.

Par opštih reči o najbitnijim biciklističkim aspektima vožnje:  staza za koju je teško odrediti da li je crna ili crvena. Po dužini je crvena, ali kad se uzme u obzir da se vožnja završava usponom od 14,5 km prosečnog nagiba 5,7 %, moglo bi se reći da je staza crne kategorije. Svaki vozač bi trebalo da dobro proceni svoju snagu i spremi se za taj poslednji deo. Energija se lako može izgubiti u početnom valovitom delu do Kaluđerskih bara ili pak po ravnom terenu pored Drine, ako ima vetra.

Na samom usponu nema česmi, i ako se tamo zateknete u popodnevnim časovima leti, možete računati na jako sunce bez hlada, jer se vozi tik uz vrele stene, što nikao ne pomaže. Za svakoga ko ovu vožnju vozi po toplom letnjem danu- obavezno planirajte da uspon završite do najkasnije 1 sat popodne. 

Vratimo se na početak. Čim se izađe iz Mitrovca i krene ka Kaluđerskim barama, ulazi se u gustu četinarsku šumu i po asfaltu osrednjeg kvalieta (hrapav) se valovitom stazom vozi do magistrale. Put je na pojedinim tačkama izuzetno loš, sa velikim rupama. Zbog senki drveća i sunca se može lako desiti da rupe i ne vidite, tako da u krivinama i na nizbrdicama treba biti baš oprezan. Saobraćaj može biti pojačan (Mitrovac je veliko turističko naselje), tako da krivine ne seći nikako. Kad izađete iz guste šume i izbijete na proplanak, znajte da ste blizu magistrale, svega oko 2,5 km. 

Biciklom na Taru preko Perućca
Livade pred Kaluđerskim Barama

Pre magistrale nailazite na malo teži ali kraći uspon, oko 1 km. To treba strpljivo savladati i ubrzo ćete se nači na Y raskrsnici gde skrećete LEVO i nastavljate ka Bajinoj Bašti. 

Biciklom na Taru preko Perućca
Pravo ka Bajinoj Bašti

Spust sa Tare

Po uključivanju na magistralu koja vodi ka Bajinoj Bašti, kreće dugačak spust sve do samog ulaska u Bajinu Baštu. Spust je relaksirajući, po širokom putu, uglavnom dobre podloge. Saobraćaj je umerenog inteziteta. Ima nekoliko dugačkih pravaca gde se velike brzine lako dostižu, budite oprezni. Takođe, tu je i nekoliko oštrih krivina. Dok se spuštate, imaćete se prelep pogled na zapadne obronke Tare i na teritoriju Bosne i Hercegovine. Iskoristite ovaj spust za odmor pred dugačak uspon!

Biciklom na Taru preko Perućca
Pogled na Taru sa puta Tara-Bajina Bašta

Posle spusta, dolazi Bajina Bašta gde se prati dobro obeleženo skretanje ka Perućcu. Pravac od Bajine Bašte do Peruća je ravan, vozi se pored reke Drine i ukoliko nema vetra, može doći kao lepo zagrevanje za uspon koji sledi. Pravac je dugačak oko 10 km. Dok vozite pruža se prelep pogled na obronke Tare, visoko iznad puta. 

Ulazi se u Perućac, i ovde je poslednje mesto gde možete dopuniti vodu i hranu pre uspona. Iz Perućca se prati putokaz za Mitrovac. Put je jasno obeležen.

Uspon kreće

Na ovo usponu dugačkom 14,5 km, sa prosečnim nagibom od 5,7 % nema posebno težih tački. Kao i na svim dugačkim usponima, preporuka je da odaberete ritam koji prija i za koji mislite da možete da pratite duže vreme. Za ovakav uspon većina vozača, pa čak i takmičara bi želela da ima na raspolaganju prenos brzina makar 39 (prednji mali zupčanik)-25 (zadnji veliki zupčanik). Asfalt je u početku hrapav (čak ima i deo sa kockom), ali pri kraju se poboljšava. Ono što vozaču daje kakav takav odušak je prelep pogled koji se pruža sa ovog uspona. Hidroelektrana ispod Vas postaje sve manja i manja, a tok reke Drine se vidi kao na dlanu. Planina Tara se pojavljuje u punom sjaju i veličini i njena lepota Vam ne da stanete. 

Biciklom na Taru preko Perućca
Pogled na veštačko jezero Perućac

U poslednja 2 do 3 km nagib se polako smanjuje i vozi se pod krošnjama šume. Kad se dočepate te šume, znajte da ste blizu kraja. Dolazi se na raskrsnicu gde skrećete desno ka Mitrovcu, gde je i kraj ove vožnje!

Važne tačke na stazi        
Mapa (link)            
# KM od početka KM do kraja Znak Komentar
1. 0  58,4 Start Mitrovac, početak staze
2. 17 41,4  Y raskrsnica, skreće se levo ka Bajinoj Bašti
3. 18,5  39,9 ⇐ P !!!! Y raskrsnica, skreće se levo ka Bajinoj Bašti, pumpa, početak spusta
4. 32,7 25,7  Skretanje levo ka Perućcu
5. 45 13,4  P Perućac, prodavnica, odmorište
6. 46  12,4 Početak uspona
7. 58,4 0 Cilj Kraj staze