Kopaonik-Kriva Reka-Brus-Kopaonik

Na Kopaonik preko Brzeća

Ovog puta Vas vodim na uspon na Kopaonik preko Brzeća, i to kroz krug koji kreće od vrha Kopaonika, spusta preko Krive Reke, i nazad na vrh Kopaonika preko Brusa i Brzeća. Ako uporedimo ovaj uspon sa drugim usponima na Kopaonik, između ostalih i sa onim preko Jošaničke Banje, može se reći da je ovo najlakši od svih, ali opet dovoljno težak da se svrsta u crnu kategoriju. 

Početak

Kao na svakoj vožnji na Kopaoniku, kreće se iz centra naselja Suvo Rudište, gde se nalaze i većina hotela i prodavnica. Tu je parking za kola ukoliko Vam je potreban.

Nekoliko opštih stvari pre polaska: spust je dugačak, tako da je dobro spremiti prsluk i rukave, čak i tokom leta; ako možete, ponesite dve rezervne gume, jer pored puta može biti dosta kamenja od odrona; uspon se vozi na severoistočnoj strani planine što znači da se hladovine mogu očekivati već u prvom delu druge polovine dana, recimo već posle 12h, tako da je idealno vreme za polazak na ovu vožnju oko 10 ili 10.30; minimalan prenos koji trebate imati je 39-25.

Biciklom po Kopaoniku
Početak staze i prvi uspon

Spust preko Krive Reke

Čim se pođe iz centra, dolazi se na kraću uzbrdicu, čisto da se bolje zagrejete. Posle te uzbrdice kreće spust koji je u totalu dugačak fenomenalnih 32 km. Spust uključuje i nekoliko sekcija uspona, 3 ukupno, od kojih je najduži 2 km a najteži onaj od 8 % nagiba terena. Ovakvi usponi čak i prijaju, jer ne daju da se totalno ohladite pred glavni uspon dana. 

Prvi deo spusta je onaj po glavnom putu koji vodi ka Brzeću. Posle 7 km od početka se dolazi na nepreglednu raskrsnicu gde se skreće levo ka Krivoj Reci. 

Biciklom po Kopaoniku
Skretanje ka Krivoj Reci

Tu se silazi na lokalni put koji vodi sve do kraja spusta i uključenja na put Jošanička Banja-Brus. Ovaj spust spada u tehnički zahtevnije, jer ima dosta oštrih krivina i deonica sa jakim nagibima. Treba obratiti pažnju i na odrone pored puta, kao i na stoku koja prelazi put. Krošnje drveća se nadvijaju nad putem, hladovine su česte, što ponekad može smanjiti vidljivost. Takođe, možete naići i na mrlje na putu, od voća ili pak od ulja iz vozila, tako da ne treba žuriti nizbrdo. Kao što sam već spomenuo, tokom spusta ima tri deonice uzbrdice, zahtevne toliko da odmorite ruke od kočnica. Predeo kroz koji prolazite je prelep i vredan uživanja.

Biciklom po Kopaoniku
Spust ka Brusu

Ka Brusu i Brzeću

Kada se spust završi, skreće se desno i uključuje se na put Jošanička Banja-Brus. Pažljivo vozite jer je ovaj put malo frekventniji što se tiče saobraćaja. Deonica je podvozna, „pod nogu“ što kažu biciklisti i vrlo brzo se stiže u Brus. Kada stignete u Brus, pratite putokaz za Brzeće/Kopaonik. Putokazi nisu baš najvidljiviji, tako da ako niste sigurni preporučujem da pitate neke od prolaznika za pravac.

Već po izlasku iz Brusa možete smatrati da je uspon na Kopaonik krenuo. Mereno od Brusa, do vrha Kopaonika je ostalo čitavih 30,5 km!!! Bez obzira u kakvoj ste formi i koliko iskustva imate, uspon od 30,5 km, makar bio i onaj od 1 % nagiba, zaslužuje dobro planiranje snage. Ovakve uspone je najbolje voziti lagano. Za one koje imaju više iskustva, ovo ne treba dodatno pojašnjavati, ali za one koji nemaju baš mnogo iskustva, jedan kratak savet: vozite tako da Vas noge ne bole, da imate makar osećaj da možete dugo da izdržite. Na ovaj način ćete odgoditi trenutak bola u nogama i pomeriti ga što više ka kraju vožnje.  

Od Brusa do Brzeća ima 17 km, uspon je nagiba 4-5 % i samo na jednom kratkom delu dolazi do 7%. Česta je karakteristika reljefa da pred jake uspone dolazi ovakva deonica koja deluje lagano za vožnju, ali s obzirom na njenu dužinu ne treba je potcenjivati jer može umoriti biciklistu. 

Biciklom po Kopaoniku
Uspon od Brusa ka Brzeću

Stiže se u Brzeće i ovo je pravi trenutak za pauzu i dopunu hrane i pića. Do vrha uspona je ostalo 13,5 km i prva sledeća prodavnica je na vrhu Kopaonika. 

Brzeće-Kopaonik

Posle Brzeća kreće deo staze po kojoj ćete zapamtiti ovu vožnju i dan kad ste je vozili. 13,5 km čistog uspona, bez metra predaha, sa delovima uspona koji idu i do 12 % nagiba. Uspon za prave borce i one koji to žele da postanu. Nema mnogo što se može reći osim da treba ići lagano i redovno unositi i hranu i piće. Pijte pre nego što ožednite i jedite pre nego što ogladnite, kaže staro pravilo biciklista. Hladovine ima dosta, pogotovu ako se zateknete ovde u popodnevnim časovima. 

Biciklom po Kopaoniku
Pogled na uspon od Brzeća

Uspon nema deonica koje su posebno teške ili lake. Sveukupno gledano, to je 13,5 km ravnomerno raspoređene težine i mesta za predah nema. 

Biciklom po Kopaoniku
Vrh uspona

Posle kraja uspona, dolazi kratak spust do centra Kopaonika, i time je ova vožnja završena! Obucite se toplo i ne dozvolite da Vas hladan planinski vazduh iznenadi tako umorne i zadovoljne!

Važne tačke na stazi
Mapa (link)
# KM od početka KM do kraja Znak Komentar
1. 0 75,6 Start Centar Kopaonika
2. 7 68,6 Skretanje levo ka Krivom Polju
3. 34 41,6 Skretanje desno ka Brusu
4. 42 33,6 P → Brus i skretanje ka Kopaoniku
5. 59 16,6 P → Brzeće i skretanje desno ka Kopaoniku
6. 72,5 3,1 / Kraj uspona
7. 75,6 0 Cilj Kraj staze

Један одговор на „Kopaonik-Kriva Reka-Brus-Kopaonik“

 1. Cestitam Nikoli na predivnom i strucnom opisu. Posle ovog teksta sigurno cu morati da probam ovu „avanturu“
  Mozda cu da da se obezbedim sa 36 napred, na malom, i 30 na tocku.
  Ipak nismo svi istih godina, tezine i fizicke spreme.
  Divne slike, divnih predela Srbije.
  Ipak je autor teksta odmarao vise puta ( dok je pravio ove pomenute slike )
  Pozdrav autoru i pozdrav svim biciklistima !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *